Psihologija boja u enterijeru

Oklolinu u kojoj živimo ili radimo ne možemo da zamislimo bez boja. Da li ste znali da boje imaju mogućnost da menjaju oblik i veličinu nameštaja, ali i samog prostora? Takođe mogu da utiču na produktivnost, raspoloženje i temperaturu. Hladne u odnosu na tople boje se se često opisuju kao umirujuće, ali mogu da isprovociraju osećanja tuge ili ravnodušnosti.

Bojenje poslovnog prostora u plavu je najpoželjnije jer izaziva osećaj smirenosti i opuštene atmosfere. Plava snižava puls i telesnu temperaturu, a u nekim situacijama i u tamnijim nijansama može delovati depresivno.

Zelena boja je takođe jedna od popularnijih u enterijeru jer je snažno povezana sa zdravljem i sa prirodom. Povoljno utiče na kreativnost i na produktivnost, pa je poželjna za uređenje učionica i kancelarija.

Boje u crvenom spektru poznate su kao tople boje, a one uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Ove tople boje pobuđuju širok spektar emocija – od topline i udobnosti do besa i agresivnosti.

Crvena odvažna odaje toplinu uvek pobuđuje čulo vida, a njena raznovrsnost u nijansama i kombinovanje s drugim bojama čini je punim pogotkom o kojoj god prostoriji da se radi, bilo da je reč o nameštaju, obojenim zidovima ili ukrasnim predmetima. Crvena budi najintezivnija osećanja, povezuje se sa ljubavlju, strašću, seksualnošću, toplinom i komforom.

Narandžasta  je snažno povezana sa ambicijama i novim fazama u životu. Veliki broj kompanija svoj enterijer boji u narandžasto kako bi ukazali na vrednost njihovih proizvoda. Pored toga, ova boja povećava nivo koncentracije i održava budnost.