Održavanje materijala

Prilikom odabira tkanog ili netkanog tekstila i boje za radnu stolicu ili fotelju, vazno je da materijal odgovara nameni i da u estetskom smislu ispuni glavne kriterijume-da vizuelno bude u skladu sa samim dizajnom stolice i prostorom za koji je ona namenjena.

Kada ste se odlučili za odgovarajuću boju i teksturu materijala iz ponude prodavca, obično dolazi pitanje o održavanju istog.  Treba obratiti pažnju na tehničke informacje, u koje spadaju naziv, vrsta, sastav i održavanje materijala. Većina štof materijala izrađena je od veštačkih vlakana, najčešće od poliestra i polipropilena, što ne treba da vas brine jer vlakna za takvu namenu su izdržljivija i otpornija na habanje od prirodnih.

37997839_641660682883085_7071516034838036480_n

Kada je reč o održavanju štof materijala, za većinu je propisano pranje na 40c i peglanje, ali s obzirom na to da se radi o šivenim delovima nameštaja koje je nekada nemoguće skinuti i staviti u veš mašinu, predlažemo suvo pranje  sodom bikarbonom.  Na tržištu koje je bogato različitim sredstvima za površno pranje nameštaja možete uvek naći adekvatan izbor. I sve to naravno uz prethodno usisavanje!

37245630_628401107542376_2227100427428560896_n

Održavanje kože koja spada u osetljiv materijal i koji ne trpi oštećenja u smislu da se ne mogu tako lako korigovati napravljene greške, možete raditi mekanom tkaninom i povremeno sokom od limuna, a neretko se savetuje i održavanje sodom bikarbonom. Na tržištu se mogu pronaći  sredstva za čišćenje kože poput vlažnih maramica i lanenog ulja. Koliko ih je dobro i korisno upotrebljavati  može se dovesti u pitanje. Ono što je sigurno je da je koža nakon upotrebe maramica sjajna i mekana. Napominjeno i to da, s obzirom  da postoje različite vrste kože, obrade i bojenja iste, nije na odmet da isprobate sredstvo na nekom skrivenom delu i sačekate nekoliko dana. Kada nađete pravo rešenje za održavanje  i čišćenje, redovnom negom  ćete sačuvati svoj omiljeni komad nameštaja i zadržati njegov prvobitan izgled i sjaj.

Ukoliko ne želite da eksperimentišete, a posebno ne sa tako skupim komadima,  uvek profesionalcima možete da prepustite ovaj deo posla.