Vodič za kupovinu idealne radne stolice

Izbor najbolje stolice za kućnu kancelariju ili radni prostor nekada nije lak zadatak. Možete izabrati najjeftiniji komad, ali Vam za to kičma neće biti zahvalna. Takođe možete imati i najskuplju stolicu na svetu, ali sa nepravilnim korišćenjem će biti neudobna i nepovoljna za zdraviji način sedenja. Zato predlažemo kupovinu radne stolice kod edukovanih prodavaca koji će Vam objasniti sve nejsnoće vezane za radne stolice i predložiti za Vas najbolje rešenje.

Većina ljudi shvata važnost i sama pravila ergonomije-da njihova stolica odgovara visini, građi i težini i da znaju šta približno da traže pri kupovini nove stolice, ali neke od karakteristika mogu biti zbunjujuće. Ovaj vodič će Vam pomoći da kupite pravu idealnu stolicu za Vaše potrebe i objasniti glavne funkcije koje ćete naći u većim prodavnicama kancelarijske opreme.

Da bi bile u funkciji, sve operativne stolice moraju imati osnovu u obliku petokrake zvezde sa točkićima, a u osnovi pneumatiku koja korisniku omogućava da podesi visinu sedišta pomeranjem poluge.

Upravo smo Vam opisali najosnovniju radnu stolicu koja može da bude praktična, ali ne i udobna i dovoljna za stalnu upotrebu. Ovakve stolice će neretko imati i podesive rukonaslone. Fiksni naslon podstiče nekada loš položaj, iz tog razloga postoje različiti mehanizmi.

Najčešće kvalitetne stolice poseduju dve vrste mehanizma za podešavanje: sinhron i asinhron.

                Boston 627

Sinhron mehanizam je nešto skuplji od osnovnog mehanizma – naslon i sedište su povezani tako da se baza sedišta naginje unazad u odnosu na ugao nagiba naslona. Stolica na ovaj način radi ono za šta je i dizajnirana-da korisniku pruža podršku i omogućava da promeni svoj položaj na stolici. Kod sinhronog mehanizma je veće kretanje naslona, no kretanje sedišta.  U jednom momentu ćete sediti uspravno obavljajući svoje poslovne obaveze, a već sledećeg trenutka se oslanjate nazad, telefonirate ili čitate neku literaturu. Sinhron mehanizam će Vam pružiti stalnu podršku u svakoj situaciji za razliku od naslona koji je fiksiran u jednom položaju. Modeli koje predlažemo sa sinhronim mehanizmom su  Boston,  Ergohuman, SYN Motion, Oklahoma i široka paleta drugih modela iz Antares kolekcije radnih stolica.

                                                                            Ergohuman

 

Asinhron mehanizam omogućava podešavanje naslona i sedišta pomoću odvojenih poluga i nezavisno jedno od drugog. Korišćenje stolice u slobodnom položaju nije tako udobno kao kod sinhronog mehanizma, ali prednost je što se baza sedišta može zaključati u različitim položajima uključujući i naginjanje napred što je često poželjno kada koristite računar nekoliko sati. Isti je slučaj i sa naslonom stolice. Modeli u ponudi sa asinhronim mehanizmom koje preporučujemo su Xenia Asyn CLX i 1640 Asyn Athea Trend. 

Neizostavni detalj svake udobne radne stolice je ergonomski oblikovan naslon koji neretko ima i lumbalnu podršku. Ona oslobađa stres u mišićimai veoma je korisna za ljude koji većinu radnog vremena provode za radnim stolom. Najbolji primer ovakve stolice sa jakom lumbalnom podrškom je Oklahoma sa ili bez glavonaslona.

Tilt mehanizam se neretko ugrađuje na radnim foteljama na kojim su spojeni naslon i sedalni deo otpreskom iz jednog dela. Kada se oslonite, čitava stolica se naginje-zbog toga nije moguće pomerati sedište i naslon nezavisno.

Ovo su neke od opcija podešavanja, a naš ANTARES izložbeni salon ima primere stolica svakog mehanizma za Vas. Razlika u ceni za svaki mehanizam nije toliko velika kada razmislite koliko dugo možete da koristite stolicu.  Zato-ne odlažite. Obratite nam  se već danas i odaberite idealnu stolicu po Vašoj meri!

Kontakt za sve informacije: