Ergonomija

Ergonomija je grana inženjerske nauke u kojoj se biološka nauka koristi za proučavanje interakcije između čoveka i mašine, a kada bi se termin vezao za kompjuter, označavao bi nauku koja se bavi ispitivanjem i prilagođavanjem rada na računaru u cilju da se telo održi u zdravom položaju. Kao primenjeno ispitivanje o dizajnu opreme za radno mesto, namenjena je povećanju produktivnosti smanjenjem zamora i neugodnosti radnika.

Ergonomijom kao naukom se bavi tim biologa, sociologa, psihologa, i naravno dizajnera tehničkog sredstva kako bi ono u radu zadovoljilo sve potrebe čoveka. Sam nastanak ove nauke se vezuje za razvoj tehnike i tehničkih sredstava koja su vremenom bila sve efikasnija. U poslednjih dvadeset godina je svima jasno da su nam računari drastično izmenili svakodnevnicu, pa tako možemo reći da živimo u informacionom društvu jer kompjuter kao glavno sredstvo za rad u mnogim poslovima, pa nekada i kao glavni izvor zabave postaje neizostavan deo života skoro svakog pojedinca od 7-77 godina.

U polju ergonomije, deo svakog radnog sastava zauzima stolica kao bitan faktor ovog polja.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Ergonomska stolica treba da se svojim dizajnom prilagodi ljudskom telu, da mu kao takva olakša vreme ispred kompjutera i da održi telo u zdravom položaju. Svaka prava ergonomska i kvalitetna stolica ima mehanizme za prilagođavanje visine sedišta, dubine sedalnog dela, podešavanje glavonaslona i rukonaslona. Preporučljivo je da stolica poseduje bazu (zvezdu) koja ima točkiće radi bolje i lakše pokretljivosti. Visina stolice treba da omogući stopalima da se odmaraju na podu čak i kada su noge ispružene.